Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха правомощията на целия Общински съвет на Павел баня

Сесия на Общинския съвет в Павел баня
Снимка: БГНЕС

Общинската избирателна комисия в Павел баня реши правомощията на целия Общински съвет да бъдат предсрочно прекратени.

Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия е приключило към 18.00 часа в петък, когато за първи път от много време насам председателят на комисията Цанка Христова успяла да събере 10 от членовете. Решението за прекратяване на правомощията на целия Общински съвет, което е прецедент в историята на държавата ни, е на основание член 27, ал.1 от Закона за местната власт и местното самоуправление, според който, ако в продължение на три месеца Общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори до три месеца. 

Христина Петрова, председател на Общинския съвет, каза, че свиква извънредно заседание днес с една единствена точка - приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която това решение на Общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт. По думите ѝ, до тази сутрин протокол от заседанието на Общинската избирателна комисия в Павел баня не е публикувано на страницата на ЦИК в интернет, както изисква законът.

Според кмета на общината Станимир Радевски дотук се е стигнало, тъй като решенията на Общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу, съветник от ДПС, чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато тогава в сила влезе присъдата му за корупционна сделка.

Разследване на "Хоризонт" прогнозира още преди седмица за подобно развитие на събитията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!