Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математическата гимназия в Казанлък без строителна и техническа документация

| обновено на 23.06.15 в 13:14
Снимка: Венелина Попова

Регионалната Дирекция за национален строителен контрол в Стара Загора и Районната прокуратура в Казанлък ще разследват причините за срутването на част от крилото на Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в града. Директорът на строителния надзор в Стара Загора инж. Жени Пеева заяви за "Хоризонт", че се събира цялата документация по случая, а след това ще бъде назначена специална комисия за разследването му. 

Инженер-конструктор от фирмата-проектант на строежа на бъдещия Национален център по природоматематически науки в Казанлък заяви, че е липсвала строителна и техническа документация на гимназията. Сградата е строена през 30-те години на XX век. Липсата на каквато и да е строителна документация е изиграла лоша шега, отбеляза Иван Маринкев. Фирмата е проектирала бъдещата сграда единствено на базата на снимки, огледи и чертежи, предоставени в община Казанлък на училището, правени за санирането му. По думите на проектанта една от причините за инцидента са обилните дъждове, които намокрили основата на сградата и тя рухнала под собствената си тежест. Фирмата-изпълнител е трябвало да уведоми проектанта за констатираните проблеми по конструкцията, но не го е направила. 

Първата копка на бъдещия център за природо-математически науки бе направен буквално преди дни от вицепремиера Румяна Бъчваров, а церемонията бе на път да бъде бойкотирана от Теодосий Теодосиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!