Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с миграцията е във фокуса на днешната среща на върха на Евросъюза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Освен гръцката криза, днес държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз ще обсъждат проблема с миграцията. Според дипломатически източници в Брюксел, не се очаква лидерите да подкрепят задължителните квоти за разпределение на 40 хиляди бежанци, пристигнали в Италия и Гърция през Средиземно море. Много държави са против това да бъдат принуждавани да приютяват чужденци. Друга част от страните, сред които е България, смятат, че формулата за определяне на броя на бежанците не отговаря на техните интереси и настояват за промяна в критериите. Еврокомисията обаче твърди, че нейният проект е единственото възможно решение на бежанската криза в Средиземноморието, заяви заместник-председателят Франс Тимерманс:
 
Опитвахме в миналото с доброволни схеми за прием на бежанци, но не проработиха. Комисията ще се придържа към предложението си. Ако сега не вземем решение, още хора ще умират, защото няма да успеем да приложим мерките през месец юли.

Очакванията са вместо за приемане на бежанци, държавните лидери да призоват за затягане на режима на контрол по външните граници и процедурите за връщане на нелегалните имигранти обратно в родните им страни. Ще се обсъжда и по-голяма финансова помощ за държавите по външната граница на Съюза. Страната ни ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!