Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер: България има капацитет да се възползва от Инвестиционния план за Европа

Той благодари на страната за участието ѝ в плана "Юнкер"

Снимка: ГЕРБ

България има капацитет да предложи конкурентни проекти, за да се възползва от Инвестиционния план за Европа, заяви пред журналисти председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Ръководителят на Комисията благодари на България за обявеното днес участие със 100 млн. евро в плана "Юнкер" за подем на икономиката, въпреки че неговият автор каза, че не харесва това наименование. 

Благодаря, Бойко, благодаря, България, каза Юнкер на български език.

Според Юнкер новината показва, че правителството се отнася сериозно към европейските си ангажименти. Страната ни става 8-ата поред, която доброволно внася средства във Фонда за стратегически инвестиции заедно с Германия, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Полша и Словакия.

Сега България ще може да се възползва от всички предимства на плана, който ще привлече 315 млрд. евро инвестиции за цяла Европа, смята Юнкер:

Това не е въпрос на преговори. Европейската инвестиционна банка ще определи проектите, които да се финансират от плана, и това е тема на обсъждане с българските власти. Но новината е добра.

Председателят на Комисията твърдо отказа да отговаря на въпросите на журналистите, свързани с изправената пред фалит Гърция.

Юнкер прие за кратка среща група кметове на български общини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!