Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 40 иманярски набези са регистрирани в Ямболско през последната година

Снимка: БГНЕС

Повече от 40 са иманярските набези в Ямболско през последната година. От Регионалния исторически музей започна поставянето на система за денонощно наблюдение на археологическите обекти.

Един от най-пострадалите от иманярите обект е античното селище в местността Юртата край елховското с. Стройно. Кражбата на експонати е огромен проблем, но освен посегателствата, иманярите извършват и друго престъпление, категоричен е директорът на Регионалния исторически музей Стефан Бакърджиев:

Най-лошото от страна на иманярите, е че те всъщност унищожават информация. Археологията е наука, която чрез археологически проучвания извлича максималната информация от пластовете за историята на съответния обект. За съжаление, за да може да реагира адекватно законът, иманярите трябва да бъдат хванати в момента, в който разрушават тези археологически паметници.

За да бъдат ограничени до някаква степен иманярските набези, археолозите ще настояват пред кметовете и наместниците да сигнализират незабавно при появата на непознати около надгробните могили и в близост до разкопки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!