Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се решение на европейско ниво за заплащането на учените по европроектите

Проф. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Предстои да се търси решение на европейско ниво за заплащането на учените по европейските проекти. Това заяви заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков при представянето по новата оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". 

Българската страна предлага да се използват ставките за академична мобилност на програма "Мария Кюри". Те също са съобразени със стандарта на живот в отделните страни, но са доста по-високи от тези, изчислени по стандартната методика. Става дума за диапазон от 3 хиляди до 5 хиляди месечно, като високият диапазон е само за водещите изследователи и ръководителите на проекти.

Това са сравнително малък брой учени, изключително високо ценени в съответната научна област с опит във воденето на проекти
, обясни заместник-министърът:

Това, което има смисъл, е да кажем какво ще бъде привлекателно за водещите български учени да водят тези проекти и какво ще бъде привлекателно за българските учени, които работят в чужбина, да се върнат в България, за да могат да намерят своята реализация тук. Това е разговорът, който трябва да водим и него се опитваме да защитим пред Европейската комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!