Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В последното си обръщение към нацията преди референдума в неделя

Ципрас настоя за намаляване на гръцкия дълг с 30%

Гръцкият премиер иска още 20-годишен гратисен период за изплащане на остатъка

| обновено на 03.07.15 в 16:41
Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи ново обръщение към нацията, в което отново призова гърците да гласуват с "не" срещу ултиматумите на международните кредитори, предаде Ройтерс. Ципрас подчерта, че публикуваният анализ на Международния валутен фонд, който показва, че Гърция няма да бъде в състояние да обслужва своя дълг, оправдава решението на кабинета да отхвърли предложението на кредиторите. 

Ципрас заяви, че иска намаляване на гръцкия дълг с 30 процента и 20-годишен гратисен период за изплащане на остатъка. Така, по неговите думи, ще се гарантира жизнеспособността на дълга, който в момента се равнява на близо 180% от БВП.

Ципрас посочи още, че никой не се съмнява в мястото на Гърция на Стария континент и гласуването с "не" не означава скъсване с Европа. Той допълни, че вотът в неделя не е определящ за членството на Атина в еврозоната.

В последното си обръщение преди вота Ципрас призова гръцкия народ да вземе решение спокойно за бъдещето си преди да упражни правото си на вот.

Междувременно германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че ще отнеме време, докато се стигне до някакъв резултат от новите преговори с Атина след референдума. В интервю за в. "Билд" Шойбле подчерта, че преговорите ще се водят на съвсем нова основа и при много по-тежки икономически условия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!