Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция положението се променя с всеки изминал час

| обновено на 05.07.15 в 13:45

Гърците излизат на референдум днес, за да се произнесат дали одобряват или не условията на кредиторите за отпускането на спасителната за страната финансова помощ. Допитването се провежда на фона на затворени банки и недостиг на пари в брой, капиталов контрол, политическа несигурност и социално напрежение. Гръцкото правителство се обявява за вот "не" на исканията на кредиторите. Някои гръцки и европейски представители разглеждат днешното всенародно допитване като референдум за или против напускане на еврозоната. Според социолозите изходът от днешното допитване е непредвидим.

Положението в Гърция се променя с всеки изминал час. Това сподели в интервю за Радио Пловдив българката Мария Хаджи, която повече от 25 години живее в гръцкото селище Комотини.

Семейството на Мария има магазин за хляб и кафене, но в момента е потърпевшо от гръцката криза. Мария сподели, че в страната има голямо напрежение и заради кризата, и заради утрешния референдум, на който младите искали да гласуват с "не", а по-възрастните категорично с "да". 

Искаме да останем в Европа, защото друг път за нас няма, коментира още българката, за която животът от години е свързан с Комотини. По думите й преди няколко дни е имало истерия сред гърците от презапасяване с хранителни продукти, но този стрес вече е преминал. 

60-те евро, които всеки в южната ни съседка може да тегли на ден от банките обаче не стигали за нищо. 

За да бъде законен референдумът, пред изборните урни трябва да се явят най-малко 40 на сто от избирателите, тоест четири милиона души. Резултатите от него са  от ключово важно значение и за бъдещето и на правителството на радикалната левица СИРИЗА, което беше първото подобно в ЕС.

"Може да се пренебрегне правителството, но никой не може да пренебрегва народа" -  заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, след като гласува в атинско училище. Той каза, че това  е празничен ден, в който гръцкият народ изпраща много мощен сигнал, че трябва "да живее с достойнство в Европа". 

Финансовият  министър Янис Варуфакис нарече референдумът „свещен момент на надеждата“ и заяви, че еврото и демокрацията могат да съжителстват заедно.

„След пет години неуспехи и загуби гръцкия народ има възможността да реши въпроса за последния ултиматум на Еврогрупата и партньорите“, каза Варуфакис, след като гласува на референдума. „Това е свещен момент, това е момент на надежда за цяла Европа, този момент дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат да съжителстват заедно“, каза още министърът.

Гласа си на референдума даде и гръцкият президент Прокопис Павлопулос. "Днес е ден на гражданина и само той има правото да вземе осъзнато решение, което да отчита националните интереси и което да се грижи за бъдещето на страната", каза той и подчерта, че независимо от резултатите от вота, гърците трябва да останат единни.

От своя страна лидерът на главната опозиционна партия Нова демокрация бившият премиер Андонис Самарас, след като гласува, заяви: "Ние казваме "да" на Гърция, казваме "да" на Европа".

Първите предварителни данни следпреброяването на гласовете ще бъдат обявени около 20:30-21 чместно време. След затварянето на избирателните секции в 19 ч евъзможно да бъдат огласени екзитполове. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53