Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова експертна комисия ще обследва причините за срутването на гимназията в Казанлък

Снимка: Венелина Попова

Нова техническа експертна комисия ще обследва причините за срутването на част от едното крило на Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък, пише на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Докладът на първата комисия, назначена със заповед на инж. Жени Пеева - началник на регионалния строителен надзор в Стара Загора, не е бил одобрен.
Експертната комисия не се е ангажирала с изготвянето на техническа експертиза за състоянието на обекта, а в предписанията за отстраняване на последиците от аварията не са посочени мерки за преодоляването им. Според членовете на комисията, необходимо е да се направи цялостно обследване и експертно заключение за реалното състояние на строежа. В доклада е посочено, че е необходимо допълнително време за дейности по тази експертна оценка. Инж. Пеева отказа за „Хоризонт“ всякаква информация по случая. От съобщението на Министерството става ясно, че новата комисия трябва да бъде съставена и да започне работа до една седмица, както и това, че в нея ще бъдат поканени специалисти с пълна правоспособност по инженерно проектиране, архитектура и геодезия. 
Част от сградата на гимназията рухна на 22-ри юни вечерта. Според един от инженерите конструктори на фирмата, проектирала бъдещия Национален център за природо-математически науки, община Казанлък не е предоставила никаква строителна и техническа документация на гимназията, а проектът е изготвен на базата на огледи, снимки и чертежи от санирането на сградата.
Районната прокуратура в Казанлък също разследва причините за срутването на гимназията.    



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!