Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домански: Планираните реформи в здравеопазването са в правилна посока

Снимка: БГНЕС

Българската здравна система е недофинансирана  и неефективна. Планираните реформи обаче са в правилната посока. Това са част от изводите, маркирани в долклад на механизма "Европейски семестър". Документът беше представен в рамките на инициативата "Партньорство за здраве".

Парите в българската здравна система са малко и освен това се харчат неефективно. Пациентите нямат равен достъп до здравни грижи и често се налага да плащат от джоба си. Болничният сектор е твърде раздут, а дейностите в него не са остойностени реално. Това са заключения, съдържащи се в доклада, представен от Филип-Михал Домански, отговарящ за България в генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия. 

Според Домански "светлина в тунела" има. Плановете за реформи на Министерството на здравеопазването до голяма степен се покриват с препоръките на Европейската комисия към страната ни. Комисията ни препоръчва да намалим броя на болничните легла след анализ на излишъците, да подобрим достъпа до здравни грижи там, където той липсва, и да повишим ефективността на харчовете за здраве.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!