Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако в съда продължи да властва Кой, това не е правосъдие

Лидерът на ДСБ и съпредседател на РБ Радан Кънев предупреди от парламентарната трибуна, че ако няма съдебна реформа ще има правителствена криза. Той заяви, че реформаторите ще оттеглят подкрепата си за  вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, ако АБВ не  подкрепи  предлаганите конституционни промени. 

Вчера заради липсата на представител на РБ и на ПФ ресорната комисия  не успя да приеме поправките, внесени от министъра на правосъдието. Според депутата от РБ Гроздан Караджов двамата са отсъствали, защото са били в командировка. Всеки трябва да прецени кое е по- важно, добави Караджов като посочи, че комисията не е мястото да се мерят силите.  Според него дори и представителите на управляващата коалиция да са присъствали резултатът е щял да бъде 7 на 8. Сега в комисията се дава явен сигнал за отстъпление за рамката на съдебната реформа, добави народният представител. 


От РБ са категорични, че има ясна коалиция която е против промените. Това което искаме от Калфин е той да изрази ясната си позиция като модерен човек. Ние сме чували подкрепата му за усилията на министър Христо Иванов и идеите за промени в Конституцията. Ако Ивайло Калфин бъде бламиран от собствената си група това вече ще е политическа криза, коментира Гроздан Караджов. 


По думите му така, както Гърция се нуждае от финанси, така и България се нуждае от съдебна реформа. "В нея се кълняха всички партии, но преди изборите. Сега част от парламентарните групи, които я подкрепиха,  критикуват най- важните елементи в нея", каза той. 


В РБ смятат, че е налице  политически пазарлък, какъвто не може да има, когато се коментира съдебната реформа и конституционните промени, които тя изисква. Поведението на част от парламентарните групи на ДПС, БСП, отчасти АБВ не може да бъде толерирано. Съдебната реформа не може да се случи на всяка цена, с елементи на модела КОЙ. Неслучването в този момент ще означава сериозна политическа криза, с неясни последици за парламента. 


ГЕРБ и ПФ са последователни, добави Караджов. В политиката разговорите винаги предстоят. Но има рискове моделът КОЙ да остане да властва. Съдът е мястото, в което завършва всеки спор. И ако в съда продължи да властва корупцията или КОЙ това не е правосъдие, обобщи депутатът. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57