Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешните министри на ЕС обсъждат схемата за разпределение на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция

Вътрешните министри на страните от Европейския съюз ще обсъдят схемата, по която държавите доброволно трябва да разпределят 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция. Това ще стане на неформална среща под домакинството на Люксембург, ротационен председател на Съвета на Евросъюза.

След като лидерите на Съюза отхвърлиха предложението на Еврокомисията за задължителни квоти за мигрантите, пристигащи през Средиземно море, беше поет ангажимент за тяхното преразпределение на доброволни начала.

До края на месеца трябва да бъде договорено коя държава колко ще приеме. България настоява за специален статут заради засиления миграционен натиск през общата ни граница с Турция.

Европейският съюз ще помогне на Балканите и Унгария да се справят с притока от бежанци, заяви в Белград германският канцлер Ангела Меркел, която е на обиколка в региона. Тя заяви още, че Унгария и Сърбия са засегнати от сегашната система за искане на убежище, която, по думите на Меркел, "не функционира". След разговорите в Белград стана ясно, че Меркел, както и сръбските ръководители, не одобряват издигането на огради по границите, каквото решение взе унгарският парламент в понеделник.

В албанската столица Тирана Меркел заяви, че европейският път на страните от Западните Балкани може да се забави заради ефекта от гръцката криза:

В интерес на всички ни е да приложим на практика обещанията си, че държавите от Западните Балкани имат европейско бъдеще. Трябва да реализираме тази перспектива. Това е пряко свързано с доверието в нас. Вие също трябва да изпълните условията, но лично се убедих, че работите усилено.

И Албания и Сърбия имат статут на кандидат-членки за ЕС, но все още не са започнали преговори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Броят на бежанците от Сирия вече надхвърля 4 милиона

Броят на бежанците от Сирия се е увеличил с повече от 1 милион души за последните десет месеца и вече надхвърля 4 милиона, обяви Върховният комисариат на ООН за бежанците в доклад. Други 7,6 милиона сирийци са напуснали домовете си, но са останали в..

обновено на 09.07.15 в 11:44