Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия с амбициозна стратегия за намаляване на вредните емисии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия представи стратегията си за борба с климатичните промени. Комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Каниете заяви, че действията говорят по-силно от думите и Европейският съюз предприема решителна стъпка към включване в законодателството на целта на ЕС за намаление от поне 40 на сто на емисиите до 2030 година.

Моето послание към нашите световни партньори преди конференцията по въпросите на климата в Париж е: ЕС спазва своите международни ангажименти. А моето послание към инвеститорите, бизнеса и промишлеността е: инвестирайте в чиста енергия, тя има бъдеще и ще продължи да се развива.
   
"Енергийната ефективност на първо място" е основен принцип на стратегията, тъй като е много ефективен начин за намаляване на емисиите, реализиране на икономии за потребителите и намаляване на зависимостта на ЕС от вноса на изкопаеми горива. Комисията е на мнение, че гражданите трябва да са в центъра на енергийния съюз и затова представя нов търговски механизъм за потребителите на енергия въз основа на стратегия от три стълба: по-добро информиране, по-голям избор на енергийните пазари и висока защита на потребителите.
 
 ООН предупреди за феномена "климатична миграция", от който Европа е особено застрашена в момента. Според климатичния експерт Елеонора Гуаданьо промените в климата ще подтикват все повече хора да търсят по-добър живот и препитание на други места, а за съжаление межуднародните закони не предлагат защита за тях.  

Трудно се изолира факторът "климат" в миграционния феномен и винаги е сложно да се определи политическата отговорност на държавите след екологична катастрофа. Европа е във връхната точка за климатичните мигранти. Това се отнася най-вече да бъдещи имигранти от Африка и Близкия изток, подтикнати от засушаване и наводнения.

Заради засиления миграционен поток трябва да вземем мерки за ограничаване на вредите върху околната среда и населението и за защита на климатичните мигранти, заключава експертът.


Още европейски новини на:
www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!