Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 малчугани дневно посещават регионалната библиотеката в Кюстендил

Снимка: Петя Генова

Малките читатели в Кюстендил постигат рекорди по посещаемост в детския отдел на регионалната библиотека "Емануил Попдимитров". В летния месец всеки ден там отиват над 100 момчета и момичета, за да си изберат поредното заглавие от лавиците. Част от тях са и деца от други градове, които идват за ваканцията при своите баба и дядо в Кюстендил. 
Новорегистрираните читатели от началото на годината са около 500, а общо са ползвали услугите на детския отдел над три хиляди, съобщи библиотекарката Галина Стоименова. Децата търсят най-вече автори и заглавия от училищните списъци с книги, които ще изучават по литература. Добре е, че библиотеката разполага с необходимите екземпляри от търсеното заглавие, от някои от които има по 20 броя. Търсени са "Пипи, дългото чорапче", "Патиланци", "Том Сойер", "Ането", "Тошко Африкански", но и "Немили-недраги", "Бай Ганьо", "До Чикаго и назад". Също и съвременни заглавия като "Дневникът на една загубенячка". 

Читателската такса е 4 лева и не е променяна през последните шест години, каза директорът на регионалната библиотека София Пейчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!