Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В няколко старозагорски общини има стари огнища на антракс

Снимка: БГНЕС

В Старозагорска област има стари огнища на антракс в няколко общини – Старозагорска, Чирпанска и Радневска, съобщи за "Хоризонт" д-р Трайко Алчев – председател на регионалната колегия на Българския ветеринарен съюз. Д-р Алчев посочи, че причинителят на смъртоносната заразна болест живее с десетилетия в почвите. По думите му, досега в областта не е извършено никаква дейност по имунопрофилактичната програма на Министерството на земеделието и храните, която е приета от правителството. 

Практикуващите ветеринарни лекари имат задължението да посетят фермера, с когото имат договор, след като той ги информира, че има проблем. Защото повечето от тях сключват договори за повикване, а не са всекидневно или седмично посещение. Ваксинацията за антракс в потенциално опасните райони се прави два пъти в година – преди растежа на тревата и през есента. Досега от Агенцията по храните, твърди доктор Алчев, никога не са предоставяли ваксината в срок. Не се изпълнява и имунопрофилактичната програма на министерството. Не са вземани кръвни проби за бруцелоза, левкоза и лептоспироза, за туберкулоза, за чума по свинете, както и за бруцелоидоза на мъжките животни. 

Единствената ваксинация, която е извън имунопрофилактичната програма на правителството – за "син език" – е извършена, но не е заплатена на лекарите от Фонд "Земеделие". Доктор Алчев посочи, че сега ще бъде направена ваксинация в районите, където има регистриран антракс, но по принцип е важна профилактиката, а у нас на нея не се отделя необходимото внимание.

Д-р Дамян Миков – заместник изпълнителен директор на Агенцията по храните и все още директор на Агенцията в Стара Загора, заяви за "Хоризонт", че ваксинация за антракс ще бъде направена в радневското село Бяло поле, където имало регистриран случай на болестта в последните 30 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!