Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папската академия провежда семинар срещу новите форми на робство и климатичните проблеми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Ватикана се провежда двудневен семинар, организиран от Папската академия на науките, под надслов ”Нови форми на робство и климатичните промени”. Присъстват Папа Франциск и кметове на над 70 големи градове от целия свят.

Целта на семинара е да насочи местната власт към изграждането на екологично устойчиви градове и да се бори срещу новите форми на робство. По проблема за трафика на хора, водещ до черен труд, проституция, търговия с органи, който създава повече от 30 милиони нови роби и незаконни печалби до 150 милиарда долара годишно, се изказа кметът на Рим Иняцио Марино. Той изтъкна, че в римската администрация са разкрити корумпирани политици и служители, възползвали се от тежкото положение на имигрантите за лични облаги и обогатяване.

Сега администрацията работи за възстановяване на прозрачността в социалните услуги, добави кметът на Вечния град.

По темата за климата Марино уточни,че Рим ще предложи в най-скоро време до 2500 електрически автомобила за краткосрочно ползване под наем.

Амбициозна е целта на Ню Йорк, по думите на кмета Бил де Блазио, въглеродният диоксид в града да бъде намален с 80% до 2050 г.

Представителите на семинара подготвят петиция до ООН, с която се изисква съвременното робство да се смята като престъпление срещу човечеството. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!