Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алиталия" отмени 15% от полетите заради стачка на пилоти и кабинен персонал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От полунощ започна 24-часовата стачка на пилоти и кабинен персонал на италианската авиокомпания "Алиталия". Поводът за нея е рискът за уволнения на около 1000 души от тях.

Съобразно законовите изисквания, са гарантирани полетите от 7.00 до 10.00 и от 18.00 до 21.00 часа местно време, тези за летищата на Болоня и Венеция, както и междуконтиненталните връзки. За избягване на неудобство "Алиталия" анулира 15% от полетите на късо и средно разстояние. В услуга на гражданите е предоставен телефон за връзка от чужбина +39.06.65640. 

Причината за стачката, освен рискът от уволнения, според синдиката на пилотите и кабинния персонал Анпак, е и в неспазване договореностите за поддържане нивата на заетост, както и хомогенизиране заплащането на екипажите на дъщерните авиолинии с тези на "Алиталия". Компанията отрича това и твърди, че от месец септември приравняване на работните заплати ще има, без да се стига до съкращения. 

Председателят на националната гражданска авиация Енак Вито Риджо изрази съжаление, че протестът се извършва в момент на голям ваканционен трафик. Въпросът е, че до края на лятото предстоят нови стачки  в железопътния и авиационен транспорт. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!