Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМЗ ще има нова управленска структура

| обновено на 27.07.15 в 15:22
Любен Петров
Снимка: БГНЕС
Илиян Насков, който подаде оставка като член на Борда на директорите на "ВМЗ - Сопот", ще бъде освободен. Ще има и нова управленска структура на предприятието. За това се договориха синдикалните организации в оръжейния завод със заместник-министъра на икономиката Любен Петров. Това стана след протест на работниците, които настояват за освобождаването на Насков заради сключвани от него неизгодни сделки.

Стотина работници от оръжейния завод се събраха пред Министерството на икономиката, за да заявят, че заводът отново се източва и се провалят сделки.

Искаме да имаме нормален социален диалог и тогава нещата ще бъдат добре и за работещите в завода, и за принципала, и за икономиката на България.

Твърдението на синдикатите е, че подалият оставка в петък Илиян Насков е сключвал сделки за продажба на продукция на завода на много по-ниски цени, отколкото преди неговото назначаване в Борда на директорите.

Димитър Атанасов от КНСБ:

Търговският представител да стане член на Борда на директорите и да бъде Изпълнителен директор. Външните контрагенти ще работят по-лесно. Това не е търговско предприятие, това е производствено предприятие. Като дойдат във ВМЗ и видят само някакъв търговски пълномощник и той казва: Еди кой си трябва да вземе решение, еди кой си, бавят се решения. Носим едни документи да ги предадем на министерството и да знаят, че този човек от самото начало лъже и ни подвежда. Както тях, така и нас.

Ще се възстанови социалният диалог между синдикатите, борда на директорите, министерството, обеща заместник-министърът на икономиката Любен Петров и добави, че цялата българска отбранителна индустрия разчита на продукцията на ВМЗ.

Това, което се договорихме, е наистина социалният диалог да бъде на високо ниво. Да има обратна връзка с това, което предлагат синдикатите към ръководството на "ВМЗ - Сопот", да идва паралелно и до министъра, и до ръководството на Министерство на икономиката, за да можем ние своевременно да взимаме бързи управленски решения. В момента "ВМЗ - Сопот", знаете, е едно от предприятията, на което разчита цялата българска отбранителна индустрия. ВМЗ, което е държавно, реално изпълнява поръчки за всички предприятия от отбранителната индустрия, които повечето, знаете, в България са частни. Във "ВМЗ - Сопот" в момента вървят и ревизии. Това, което се договорихме в петък с ръководството и с господин Богдан Богданов, е да изпратим допълнителна експертиза и допълнителна експертна проверка във "ВМЗ - Сопот". Надявам се синдикатите също да съдействат. 


Репортажа на Олга Иванова, излъчен в предаването "12+3", можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Работниците от ВМЗ - Сопот излизат на протест пред Министерство на икономиката

За предаването “Преди всички“ председателят на КТ "Подкрепа" във "ВМЗ - Сопот" Димитър Атанасов коментира предстоящия протест на работниците в предприятието пред сградата на Министерството на икономиката. Исканията на протестиращите са да бъде..

публикувано на 27.07.15 в 08:42