Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Няма законова възможност решението за цените на тока да бъде отложено отново

| обновено на 28.07.15 в 13:24
Снимка: БГНЕС

Няма законова възможност решението за цените на тока да бъде отложено отново, както иска бизнесът. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, който беше категоричен, че от 1 август ще има нови цени на тока:

Няма такава законова възможност, защото пред мен е законът, в който изрично е записано, че ценовият регулаторен период, който е приключен на 30 юни, за цените на електрическата енергия може да се удължи за срок от един месец, считано от датата на изтичане на периода, което означава до 31 юли.

Относно предстоящия протест на бизнеса, насрочен за 29 юли, Иванов заяви, че всеки има конституционното право да протестира.

Той допълни, че новите цени, които ще бъдат обявени на 31 юли, ще се различават не само от сегашните, но и от първоначално предложените от регулатора: 

Има промяна, защото бяха предприети определени действия, и на 31 юли, когато обявяваме ценовото решение, ще оповестим подробно какви са промените и какви са ефектите, които са възникнали в резултат на тези промени.

Иванов допълни, че върху него и Комисията за енергийно и водно регулиране не е оказван натиск за цените: 

Ако някои индиректно, чрез изявление пред медиите, се стремят да окажат такъв натиск, тези опити са напълно безуспешни. Изпълнявам закона. В момента не сме подложени на никакъв натиск.

Иван Иванов каза още, че днес е имал работна среща с енергийния министър Теменужка Петкова и част от нейния екип.

Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Борисов: С тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока

Премиерът Бойко Борисов отново се обяви срещу повишаването на цената на тока. Темата министър-председателят коментира в Луковит, където откри новата пречиствателна станция и обновения централен градски площад.  Борисов посочи, че в България има..

публикувано на 28.07.15 в 13:57