Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Продължаващите операции на турската армия срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия - ПКК, отново са сред акцентите в чуждите издания.

Турската бойна авиация обстрелва лагери на ПКК в Северен Ирак в една от най-големите въздушни операции досега, съобщава турският вестник АКШАМ. Под обстрел са почти всички лагери на бунтовниците, които се намират в близост до турската граница, пише изданието, като се позовава на местни източници.

Вестник ТЮРКИЕ също пише за новите въздушни удари по лагерите на ПКК в планината Кандил и на други места в Северен Ирак. Обстрелвани са били предварително набелязани цели по границата с Турция.

В друга статия ТЮРКИЕ съобщава, че иракският министерски съвет е обсъдил офанзивата на Турция и я е определил като удар по суверенитета на държавата.

ЙЕНИ ШАФАК акцентира върху загубите за кюрдите. Изданието посочва, че при ударите са били "обезвредени" най-малко 130 бунтовници от ПКК, но е възможно броят им да достигне 200. Поразени са били и тайни оръжейни складове на организацията, места за обучение, ракетни комплекси, укрития.

Според НЮ ЙОРК ТАЙМС позицията на Анкара, че кюрдските сепаратисти са не по-малка заплаха от джихадистите, усложнява борбата срещу "Ислямска държава". Внезапно подновената насоченост на Турция към кюрдския проблем предизвиква въпросителни относно истинските мотиви на Ердоган. Някои от неговите критици в Европа се питат дали той не е по-заинтересуван да смаже кюрдите, отколкото да се бори срещу ислямистите, коментира изданието.

Руският концерн "Газпром" изхарчи повече от 2 трилиона рубли за проекти, които не се търсят, пише вестник ВЕДОМОСТИ. Компанията се канеше да добие над 615 милиарда кубика газ през тази година, но реалният добив ще е с една трета по-нисък. Това е най-ниският показател в цялата история на компанията, коментира вестникът.

КОМЕРСАНТ също коментира спада в добивите и продажбите на газ от "Газпром". Според вестника отслабват и позициите на монополиста на вътрешния пазар в Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!