Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия с поредно разследване за нелоялни търговски практики

Снимка: БГНЕС
Европейската комисия започва разследване на увеселителния парк "Дисниленд" в Париж по подозрения, че взима по-високи такси на граждани от определени държави - членки, което е нарушение на европейското законодателство. Граждани на Великобритания и Германия са подали сигнали, че са заплатили за премиален пакет от услуги в парка съответно по 1 870 и 2 447 евро, докато френските клиенти плащат само малко над 1 300 евро. Говорител на Комисията потвърди информацията:

Не разликата в цените е проблемът, а фактът, че няма обективен критерий, чрез който потребителят да може да направи свободен избор на общия пазар и да може да купува от чужди пазари.

Откакто встъпи в длъжност, Комисията на Жан-Клод Юнкер е подела мащабна кампания за уеднаквяване на търговските закони и защита на потребителите от дискриминация, особено в интернет. Европейската комисия вече започна подобни разследвания срещу американските компании "Гугъл", "Епъл" и "Амазон", а миналата седмица обвини в нарушение на антитръстовото законодателство шест холивудски студиа, сред които и "Дисни".  

Европейският съюз публикува доклада си за т. нар. "ендокринни или хормонални дисруптори". Това са химически вещества, съдържащи се в храните, козметиката, опаковките, препаратите и т.н., които влияят на хормоналните нива в човешкия организъм. Съединените щати веднага се обявиха срещу въвеждането на технически критерии за опасните субстанции, защото те ще имат рестриктивно влияние върху пазара и вноса на американски стоки в ЕС. Франция обаче твърдо е на позицията, че решаващо трябва да е влиянието на химикалите върху здравето. Нарастващите ракови заболявания и безплодието привлякоха вниманието на учените към ендокринните дисруптори. Според едни трябва да има контрол на употребата на химикалите, според други не може да се пренебрегват ползите им в продукти от ежедневието като пластмасата.

Германски икономисти предлагат нови структури в Еврозоната, изготвени в следствие на гръцката криза. Сред предложенията е опция за напускане на общия валутен съюз както и механизъм за обявяване на банкрут. Според експертите реформирането ще подсили структурата на еврозоната и ще предотврати подобни на гръцкия сценарии бъдеще.

Още европейски новини на:

www.euranetplus-inside.eu


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!