Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес влизат в сила новите цени на тока

Снимка: БГНЕС

От днес влизат в сила новите цени на тока. За бита електроенергията ще поевтинее средно с 0.11 на сто. Двойно се повишава обаче добавката "задължение към обществото" за бизнеса.

Вместо планираното преди месец поскъпване от 2 процента, Комисията за енергийно и водно регулиране направи символични промени в цените на тока за бита. Председателят на регулатора Иван Иванов:

За абонатите на ЧЕЗ намаление на цената с 0.63 процента. За абонатите на И Ви Ен - с 0.44 процента. За абонатите на ЕНЕРГО-ПРО - с 1.09 процента повишение, както винаги поради спецификата на мрежата в североизточна България. Това е традиция там.

Индустрията купува ток по цени на свободния пазар, а комисията определя добавката "задължение към обществото", която сега увеличи двойно и от 19 лева става 38 лева за мегаватчас. Именно планираното повишение на тази такса предизвика недоволството на бизнеса. Сега председателят на регулатора Иван Иванов посочи, че независимо от това кога Еврокомисията ще нотифицира наредбата за намаляване на тежестта на зеления ток, тя ще бъде валидна с дата 1 август тази година. При нейното действие добавката "задължение към обществото" за потребителите с годишна консумация над 30 гигаватчаса, каквито са най-големите индустриални потребители на ток, ще бъде 19 лева на мегаватчас, а за тези с годишна консумация между 10 и 30 гигаватчаса - 27 лева на мегаватчас. За дребния и средния бизнес тя ще е в целия си размер от 38 лева за мегаватчас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!