Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има производство от слънчеви паркове през нощта

Заради новото ценово решение на КЕВР, в което се изравнява размерът на добавката „задължение към обществото” за бизнеса и домакинствата, работодателските организации поискаха  нови законодателни промени, които да ограничат включването на нови електроцентрали на преференциални цени, и заплашиха с искане на оставки и нови, по-силни протести.

Премиерът Борисов отговори, че по-високите цени на тока за бизнеса пък няма да доведат до вдигане на цените на основните хранителни продукти.

Инж. Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа"  с позиция как преминаха на страната на бизнеса, когато става въпрос за цената на тока.

Александър Загоров: Нека да обяснява съвсем накратко – всичко започва от кризата в енергетиката. Енергетиката на практика е в колапс. Там финансовите потоци текат по отчайващ начин, защото не се вижда бъдеще и пролука. Увеличаването на цената на тока дали за индустрията, дали за бита ще доведе при всички положения до увеличаване на разходите, а с това и много от нещата, с които сме свикнали, дори и ниските доходи ще станат по-ниски, а ние сме много, много против това. Опитваме се по всякакъв начин да подобрим нещата с доходите, нещата с условията на труд, а когато има недофинансиране на предприятията примерно заради по-скъп ток или нещо друго, това е невъзможно и няма как да си свършим работата.

Всъщност кризата в енергетиката създаде системни проблеми почти навсякъде. И само един пример – почти едни и същи заводи, даже нашият е малко по-нов Металургичният завод в Перник, и такъв в Гърция на едни и същи собственици, заради по-евтиния ток, който ползват гърците, те имат много по-добри позиции на пазара.  От руските пазари, навлизат стоки и продукти от други европейски производители, защото те няма къде да ги пласират и нашата икономика, индустрията ни става неконкурентноспособна.

Има и други проблеми – като въвеждане на 5-процентна вноска в един фонд за стабилизиране на енергетиката, който допълнително обезкръвява евтините енергопроизводители  - просто пролуката не се вижда и затова протестираме.

Ние не сме за умирането на който и да е бизнес, на който и да е малък производител, или голям производител – това ще бъде напълно неразумно като позиция на синдикатите. Но всъщност кажете какъв е изходът, защото на ВЕИ-тата ако им вдигат още цената – те колкото поискат  - такава цена им определят. Докъде ще стигнем? Има едни много странни договори с американски централи, чиито договори обременяват за десетки години хората, които сме ние. Ние сме поставени много повече на унищожение и протестираме. Яйцето е много голямо и трудно ще бъде снесено и затова по този начин са наредени играчите. Представете си такова нещо като бизнес и синдикати едновременно на протест в Европа – това по-скоро е уникално, но наистина не виждам изход ако нямаме интензивен диалог, а интензивният диалог започна да става през медиите. Това ни е изходът. Благодаря ви, че осъществявате този диалог, но това не  е изходът.


Още от категорията

Доц. Красимира Кръстанова в "Добро утро, ден!"

Доц. д-р Красимира Кръстанова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, културен антрополог и дългогодишен декан на Философско-историческия факултет,  гостува в рубриката „Добро утро, Ден“. Тя е уверена, че знанието винаги може да ни помогне да действаме по-разумно, ако познаваме както хората, така и отношенията между тях, тъй като  всяко..

обновено на 18.06.21 в 19:03

Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий. Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава  Зорница Спасова , главен..

публикувано на 18.06.21 в 15:57

Търсим помощта на кабинета за пътя до Чудните мостове

250 000 лева за необходими за възстановяването на разрушения път до „Чудните мостове “ – съобщи в интервю за Радио Пловдив кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев . Пороят от последното денонощие разруши 7-километрова пътна отсечка и поради наводняването на участъка оттам може да се преминава само с високопроходими..

публикувано на 18.06.21 в 15:55

Хората в Брестовица не вярват в данните на РЗИ за водата

От гражданското сдружение "Живот за Брестовица" изразиха съмнение в данните на РЗИ Пловдив за количествата манган в питейната вода на селото. Припомняме, че вчера в интервю за Радио Пловдив доктор Цвета Иванова, директор на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ-Пловдив, съобщи, че от 24 февруари тази година досега във всички проби от водата в село..

обновено на 18.06.21 в 15:41

"Рестартирай Европа" -"сбогом" на пластмасовите прибори от 3 юли

На 3 юли тази година в страните от ЕС, включително и в България, влиза в сила директива 904, ограничаваща използването на определени пласмасови продукти. Пластмасовите  чинии и прибори за хранене, бъркалки, клечки за уши, стиропорените съдове за храна  остават в миналото. Опазването на околната среда през последното десетилетие се превърна във..

обновено на 18.06.21 в 12:49