Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът е "за" новата наредба за категоризация на заведения и хотели

За изискванията, които поставя новата наредба за категоризация на заведения и хотели е разговорът с Пантелей Немцов – председател на Регионалната туристическа асоциация „Родопи”. 

Пантелей Немцов: Новите минимални изисквания се класифицират по пет показателя – изисквания към изграждането, към обзавеждане и оборудване, изискване към обслужване, изискване към предлагане на услуги в туристическия обект и петото, най-важното, това е образованието, професионалната квалификация и езиковата квалификация на персонала на туристическия обект, т. е. на пето място е посочено, но за мене и за хората от бранша това е най-важно, защото, когато персоналът е квалифициран той е в състояние да даде услугата, която се определя в тази наредба.
 

Р. П.: А лесно ли се осигурява такъв персонал?

П. Н.: Не, за съжаление. В последните години се скъса тази връзка и за съжаление кадри, които отговаряха на тези изисквания малко по малко или се отдръпнаха от туризма или отидоха в чужбина и в момента туризмът изпитва глад за кадри и затова посочвам, че много трудно намираме кадри.

Р. П.: Ще доведе ли влизането в сила на наредбата до повишаване на цените за някои от ресторантите и хотелите и до прекатегоризирането на други заведения и места за настаняване?

П. Н.: Не би трябвало, защото хотелската база е на доста високо ниво и тя е обзаведена с машини и съоръжения последен вик на модата. В крайна сметка, който не отговаря на новата наредба може би ще се наложи да се вкарат допълнителни инвестиции, за да може хотелската база да хармонизира с тази наредба и това, което е приложение към тази наредба, т. е. вече имаме правила, в които са най-подробно описани какво точно трябва да представлява всяко едно място за настаняване и заведенията за хранене и развлечение.  И все пак в крайна сметка, когато имаш една категоризация тя е първото нещо, което дава на туриста една увереност, че тук може да бъде посрещнат добре и да бъде обслужен добре и вече впоследствие ако този турист е доволен той остава предан гост.

Р. П.: Да ви попитам какво мислите за забраната за дивото къмпингуване, тъй като в планината има много такива случаи и кой трябва да контролира спазването на наредбата, когато тя влезе в сила?

П. Н.: Това е в момента двусмислено. То се проявява най-вече от проблемите по черноморското крайбрежие, при нас също се наблюдават тези процеси, но те са единични случаи, но като се има предвид, че собствеността е най-различна – горски фонд, частни територии, кооперативни територии, общински територии, от тук произтича и проблемът с координирането и най-вече с контрола върху дивото къмпингуване като беше наречено.

Р. П.: А кой ще го контролира?

П. Н.: Би трябвало да го контролира собственика на съответната територия, но като цяло това е много трудно, защото тези собствености, които ви ги изброих, те се преплитат и това е сложно, защото вие може да преминете през един общински имот и да отидете в частен и обратно – да отидете от общински в горски фонд и тогава вече общината няма задължението да контролира горския фонд и съответно горският фонд не се занимава с територията на общината, така че това е доста комплицирано.

Р. П.: Накрая да ви попитам за единния телефонен номер – 9 девет – за рецепцията – това ще изисква ли особени капиталовложения за бизнеса, наистина ли се налага да има единен номер?

П. Н. Първо, налага се, налага се, това е за удобство и за обслужващия персонал, и за клиентите. Ще се наложат някои допълнителни средства, но те ще се изразят в софтуера  на съответната телефонна централа, т. е. няма да бъдат капиталови разходи от сериозен мащаб, просто ще се промени софтуера към обслужващата фирма.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12