Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потушен е пожарът при село Вълча поляна

За три дни в Елховска община изгоряха около 9 хиляди декара

| обновено на 06.08.15 в 18:17
Снимка: Даниела Костова

В лунен пейзаж се превърнаха от няколко дни хълмовете около селата Вълча поляна и Лесово. Пожарите са ликвидирани, но опасността от нови е огромна. За три дни в Елховска община изгоряха около 9 хиляди декара. В района от няколко месеца не е валяло, влажност почти няма, ниската растителност е изсъхнала, вятърът допълнително усложнява обстановката и само при искра огънят мигновено се разраства.

В село Вълча поляна огънят изгори почти изцяло къщата и животните на възрастен мъж. Унищожени са и няколко стопански постройки. Местните са категорични, че ако не е била бързата намеса на пожарникарите, е можело да има и човешки жертви:

За 15 минути дойдоха пожарните. От Лесово дойдоха, от Мелница дойдоха, от Елхово дойдоха хората
, разказва местна жителка.

В гасенето на пожара се включиха над 150 души - огнеборци, военни, гранични полица и горски служители. Четири дни в потушаването на огъня беше включен и хеликоптер на Министерство на отбраната. Причината за пожара е все още в процес на изясняване, но вече е образувано досъдебно производство срещу двама жители на селото, които вчера са работили с трактор в района, където е пламнал огънят. Оценка на щетите тепърва ще бъде направена

В селото и днес останаха военни и пожарникари, които следят огнищата да не се разгорят отново. В
готовност остават и горски служители и граничари.

Вчера за няколко часа стихията погълна над 3 хиляди декара. Засегната бе широколистна гора, стотици декари сухи треви и храсти.
До другото елховско село Лесово в понеделник и вторник пожар унищожи над 6 хиляди декара сухи треви и храсти.

Рискът от бързоразпространяващи се силни пожари днес е екстремно висок в Югоизточна България. Температурите в Хасковско, Ямболско и Бургаско ще достигнат 36 градуса, а поривите на вятъра – до 20 м/с, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. Жълт код за опасни горещини действа в 22 области в България. През следващите 48 часа ще се повиши рискът от пожари и в северната част на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!