Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция започва операция за търсене на още отломки от малайзийския самолет

| обновено на 07.08.15 в 17:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти започнаха разширена операция около остров Реюнион за издирването на още отломки от малайзийския самолет, изчезнал през март 2014 година. Във военната лаборатория край Тулуза продължава експертизата на намерената част от самолетно крило, която според първите заключенията е от издирвания "Боинг".

Издирванията на самолетни отломки ще продължат една седмица в широка зона в Индийския океан, на изток от остров Реюнион. Френските власти са изпратили за операцията военен самолет, хеликоптери и морска бригада, екипирана с мощни средства за наблюдение. Засилени са и сухопътните патрули.

Отделно общинските власти на Сент Андре организират щателно претърсване на плажната ивица, където миналата седмица беше намерена отломка от самолет. След първия ѝ оглед в лабораторията край Тулуза няма съмнения, че тя е част от изчезналия малайзийски "Боинг".

Въпреки този напредък разследването е още далеч от локализирането на останките от самолета. На този етап е много плаха надеждата за разкриване на причините за катастрофата, особено за досега необяснимото отклонение на траекторията на самолета преди изчезването му. Експертите се нуждаят от множество елементи и най-вече от двете черни кутии.

Самолетът "Боинг 777", обслужващ полет от Куала Лумпур до Пекин, изчезна от радарите на 8 март 2014 година. 239 души, повечето от които китайски граждани, се намират на борда на машината при досега неизяснения инцидент.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!