Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три обекта в община Троян получиха статут на паметници с национално значение

Снимка: БГНЕС

Три обекта на територията на община Троян  са получили статут на паметници с национално значение. От общината започват изработване на цялостен проект, свързан с културно-историческото наследство на троянския край и ще търсят финансиране по програмата „Региони в растеж“.

Кметът на Троян Донка Михайлова съобщи, че от Министерството на културата са изпратили в общинската администрация заповеди за определяне статут на паметници от национално значение за Римската крайпътна станция Состра край село Ломец, Раннохристиянската базилика „Св. Георги“, разположена в землището на село Дълбок дол и Римския път между крайпътните станции Ад Радицес и Монтемно, преминаващ по северните склонове на Стара планина.

Една наша мечта, която е на път да се превърне в кауза.

Михайлова посочи още, че предстоят нови археологически проучвания  в  комплекса  „Состра",  консервация и изграждане на инфраструктура.

Тази инфраструктура ще включва паркинг, пътя до комплекса, посетителски център , да обособим център за археолозите, който да бъде достъпен за гражданите посещаващи обекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!