Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До два месеца се очаква в Ямбол да отвори врати арменският храм "Сурп Агоп"

Снимка: www.vidinskamitropoliya.com

През октомври се очаква в Ямбол да отвори врати арменският храм "Сурп Агоп". Преди година бяха осветени кръстовете на църквата, но строежът се забави в последната си фаза.

Повече от 15 години делят арменската общност от възникването на идеята за построяването на храма до днес. Всеки един от етапите както за получаването на земята, така и при укрепването на основите заради влажния терен, така и при по-нататъшното  изграждането е съпътстван от трудности, разказа Соня Аршавир:

Трябваше преди 6-7-8-9 месеца да бъде открита, но винаги се случва по нещо и винаги се забавят нещата. Сега вече се надявам по- бързо да станат нещата и, ако е казал Господ, в края на октомври трябва да бъде открита църквата.

Храмът "Сурп Агоп” в Ямбол е умалено копие на катедралата Ани в Ереван. Арменската общност в Ямбол сега е около 200 души, но тя драстично е намаляла през годините. Преброяване през 1931 година показва, че в Ямбол е имало 558 арменци. Очакванията са този път църквата наистина да отвори врати до два месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!