Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портфейл на средна класа имат само 20% процента от българите

По време на криза е нормално спестяванията да нарастват - коментира последните данни за депозитите на населението финансовият анализатор Тихомир Тошев. Той даде пример, че в България правилото е на сто процента спазено и на практика във времето на кризата депозитите са нараснали  двойно - от 20 на 40 милиарда лева.

Анализът на депозитните сметки обаче показва, че в огромната част  / 80% / от тях има суми под 1000 лева. Още по - страшно е, че хората са отворили по - голямата част от депозитите, за да държат в тях по 300 - 350 лева за "черни дни".

"Най- дебелите портфейли" с депозити от над 100 000 лева се държат от 4 процента от хората в страната.

Интересна, защото формира средната класа у нас, е групата от 20 процента от депозантите, в чиито сметки има спестявания от 30 000 лева средно. Профилът на тези хора е профилът на средната класа - хора от 10-те най- големи града в страната, по - млади хора, заети в IT-сектора, във фармацията, в държавната администрация, в енергетиката и финансовата сфера, както и търговията. Това са хората, които играят на имотния пазара, пазаруват нови автомобили, позволяват си почивки в по - екзотични дестинации.

Тези 20 процента - имат над 1200 лева доход на домакинствата месечно.

За съжаление големи са дисбалансите в страната, защото такъв статус за много хора е непостижим и респективно спестявания -посочва икономическият анализатор.

Той отбеляза още, че тази година има по - сериозно раздвижване на потреблението, което е белег на излизане от кризата, а той се отразява и в по - слабо нарастване на депозитите в сравнение с предишните години. 

Това потребление ще доведе до малка инфлация в края на годината.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08