Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата във Велико Търново се сдоби с нов ехограф

Снимка: Катя Чорова

Модерен ехограф за преглед на новородени бебета получи днес Неонатологичното отделение на Областната болница във Велико Търново. Новият апарат е закупен с дарения, събрани по инициатива на родители на недоносени.

Първите, дарили 300 лв. за покупката на ехографа, са Симеон и Дияна Стойчеви, чиито близнаци са родени недоносени.

Участието ни в благотворителната акция е израз на благодарност към неонатолозите, каза бащата:

Има добро отделение във Велико Търново с добри специалисти, а пък тази апаратура е необходима и сега ще ни се спестява много път, защото трябваше всеки месец да ходим в София, за да им се преглежда фонтанелата с ехограф. Сега вече, като имаме такава апаратура в Търново, може да става това тук.

24 хиляди лева струва апаратът, като най крупното дарение е от българо-американско дружество със седалище във Вашингтон. Досега нямахме ехограф, съобщи завеждащият Неонатологичното отделение доктор Кина Николова.

Той е част от клиничните процедури на новородените деца. При всички новородени недоносени и при деца, за които имаме съмнение или видима неврологична симптоматика, тоест може да се използва и за скрининг, и за проследяване.

Освен за пациентите на неонатологията ехографът може да се използва и за преглед на деца от други отделения на болницата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!