Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Публикуваният списък с кредиторите на КТБ е основна тема във вестниците днес.  Жертвите на фалита на КТБ са хиляди. Сред тях има частни лица - българи и чужденци, фирми, банки и държавни институции. Най-големият кредитор в момента е Фондът за гарантиране на влоговете, който вече изплати всички защитени депозити, пише вестник СЕГА.

Държавата прави опит чрез синдиците на КТБ да си върне големи предприятия, които бяха купени от Цветан Василев с кредити от фалиралата банка, отбелязва 24 ЧАСА.

Фалитът на КТБ отваря нова дупка в енергетиката. Държавни, общински и частни дружества са изгорели с общо 248 милиона лева. Най-голям кредитор на банката, който ще си търси парите без никакви преференции, е столичната "Топлофикация", отбелязва  СТАНДАРТ.

Българският енергиен холдинг едва сега започва да търси заем от близо 1 милиард лева, с който дъщерната му Национална електрическа компания да плати натрупания дълг от 900 милиона лева към двете американски централи. Процедурата ще бъде обявена в официалния вестник на Европейската комисия на 27 август, пише КАПИТАЛ ДЕЙЛИ.

В нарушение на Националния рамков договор Здравната каса е отклонила 4 и половина милиона лева средства от диагнопстичните дейности към болниците, което ще доведе до сериозен дисбаланс в доболничната помощ, отбелязва вестник ДУМА, като цитира председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. 

Дълговете на Касата за лечение на наши сънародници в чужбина гонят 100 милиона лева. Парите са натрупани с лихви, тъй като повечето от сметките са от предишни години. Най-много са лечебните заведения в Германия, на които Касата не е плащала, но има и такива в Белгия и Израел, посочва МОНИТОР.

Здравнонеосигурените българи ще усетят видима разлика в лечението си още от началото на следващата година, пише по темата вестник ЗЕМЯ, като цитира изявление на здравния министър Петър Москов. Той добавя, че през настоящата година с 13% повече българи са платили здравната си вноска.

Спецченгета от МВР ще могат под чуждо има да създават фирми, фондации или неправителствени организации и да развиват дейност с тях, гласи проект за наредба за използването на служителите под прикритие. Целта е да помогнат за разкриването и предотвратяването на престъпление, пише ТРУД.

В полунощ приключват едномесечните задръствания около площад "Руски паметник" и движението на колите около монумента и по булевардите "Скобелев" и "Тотлебен" ще бъде възстановено, информира НОВИНАР.

Повече от половината данъчни проверки по морето завършват с актове, пише ТЕЛЕГРАФ като цитира информация на НАП-Варна.
Най-честото административно нарушение е неиздаването на касови бележки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!