Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов: АБВ е утвърдила 135 кандидат-кметове

Снимка: БГНЕС

Към днешна дата АБВ е утвърдила свои 135 кандидати за кметове в цялата страна, от които 30 са независими. Лидерът на партията Георги Първанов изрази очакванията си за тежка кампания на есен и подчерта, че са готови на компромиси и ще подкрепят кандидати и на БСП в страната. В 18 от областните центрове АБВ има свои кандидати за кметове, като вече са утвърдени тези в Бургас, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен, Търговище и Ямбол.  В повече от 85 общини АБВ ще участва със свои кандидати, а в четири общини ще подкрепят кандидатури, излъчени от БСП. В други АБВ ще участва в коалиционни формати с БСП, стана ясно след брифинг на ръководството на партията. АБВ ще направи компромис и ще подкрепи БСП, където има силен кмет, в името на перспективата на левицата, каза лидерът  Георги Първанов, но призна, че диалог с ръководството на БСП няма.

Но тези компромиси се правят ниско долу, горе диалог няма. Някой някъде е решил, че посоката на стратегическия удар отново, както на предишните две кампании на "Позитано", трябва да бъде срещу АБВ. Те не мислят за това колко много ще загубят, в това число и нови областни центрове, а мислят как да се разправят с АБВ.


Има голяма вероятност ГЕРБ да спечели прекалено много кметски места и да се пресити с местна власт, обърна внимание Георги Първанов. От АБВ няма да застанат зад Йорданка Фандъкова, защото в София задължително ще участват с леви кандидатури. Все още от АБВ не са излъчили собствени кандидати за София, Пловдив и Варна, но водят разговори с хора от академичните среди. АБВ ще разчита на субсидията си и на дарения за кампанията през есента. Досега имат събрани над десет хиляди лева от дарения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!