Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата и детските градини в Стралджа ще се отопляват с геотермална вода

Стралджа очаква значителни икономии в общинския бюджет благодарение на алтернативни източници на отопление в училищата и детските градини. Вече е подписан договор за осъществяването на проект, в който се предвижда отоплението да става с геотермална вода.

Договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект "Оползотворяване на местния потенциал от хидротермална енергия  в отоплителни инсталации на училища и детски градини" подписа кметът на Стралджа Митко Андонов. Проектът ще се финансира по Програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“, като общата му стойност е 772 000 лв. 

Според инж. Радостина Василева - началник отдел "Териториално селищно устройство" в общината, заложените в проекта параметри ще икономисат много бюджетни средства:

Дебитът, който ние използваме е 6,5 литра при 78 градуса температура за всичките две училища и две детски градини, с цялостното им отопление. Правени са изчисления. Това ще доведе до много икономии в бюджета.

По проекта се предвижда изграждане на помпена станция и довеждащ водопровод  до котелните на училищата и детските градини. Природната гореща вода ще загрява вътрешните мрежи и така ще се постига икономия на горива над 70 процента от сега изразходваните количества. От друга страна ще се намали замърсяването с изгорели газове от комините на котелните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!