Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата за контрол над оръжията пак е на дневен ред в САЩ

В Съединените щати отново се разгоря дискусията за контрола над оръжията след убийството на двама американски журналисти в ефир, от недоволен бивш колега. Според президента Барак Обама подобни инциденти убиват много повече американци от тероризма:

Броят на хората, които загиват от инциденти с огнестрелно оръжие, е значително по-висок от смъртните случаи вследствие на терористична дейност. Харчим трилиони долари да предотвратим тероризма, но досега не сме имали воля да наложим предохранителни мерки за оръжията, които може да спасят човешки живот.

Кандидатът за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън също се обяви за ново законодателство:

Има толкова доказателства, че ако оръжията не се намираха толкова лесно, ако имахме повсеместни проверки, ако можехме да наложим пауза на човека, който се е ядосал, защото е уволнен или домашния насилник, то бихме могли да преподтвратим подобни убийства.

Републиканският кандидат Марко Рубио обаче е на мнение, че хората убиват, не оръжията:

Втората поправка в Конституцията ни е важна част от нея, която трябва да се спазва. Другият проблем е, че единствените хора, които следват законите, са спазващите ги граждани. Престъпниците по начало престъпват закона.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

По-строги мерки за контрол на оръжията поиска Белият дом след убийството във Вирджиния

Белият дом призова Конгреса на Съединените щати да приеме нови оръжейни закони.  Има някои съвсем логични неща, които само Конгресът може да направи, за да се намали насилието, свързано с използването на огнестрелно оръжие , заявиха от Белия дом...

обновено на 27.08.15 в 07:37