Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрационни бойни турнири и сражения ще могат да наблюдават гостите на крепостта "Царевец"

Снимка: Катя Чорова

В крепостта "Царевец" във Велико Търново два дни ще има демонстрационни бойни турнири и сражения, възстановки на бит, занаяти и забавления от Средновековието.

Посетителите ще могат да видят как се атакуват и превземат укрепена кула и крепост, благодарение на представители на  клуб “Традиция“ от Велико Търново и Шумен, както и на още  три  групи  за исторически възстановки  от страната.

Те ще оформят свои лагери и ще представят бита и въоръжението от Първото и Второто българско царство и Средновековна Европа. По стари технологии ще се обработва стъкло, както и ще се правят медальони , а също така ще бъдат приготвени  и различни ястия и напитки за гостите.

Те ще могат да се  включат в игри от миналото  като теглене на въже и тояга, хвърляне на обръч и търкаляне на яйце, както и  стрелба с лък и хвърляне на копие.

Демонстрациите са част от Фестивала на историческите възстановки “Средновековна България“, който започна през юни и ще завърши през октомври .

Фестивалът  е посветен на 830 години  от въстанието на болярите Петър и Асен срещу Византия и възобновяването на българската държава. На финала ще бъде пресъздадено и обявяването на въстанието на Димитровден през 1185 година в Търново.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!