Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Корупцията е проблем номер едно на страната

Любомир Авджийски

Проблемите в съдебната система са във всяка една част от системата – във ВСС, в неговата структура, в Прокуратурата, в начина, по който се разпределят делата и в корупцията, която все още няма адекватно преследване нито във висшите политически ешелони, нито в самата съдебна власт. Проблемите са много комплексни – има десетина основни и много подпроблеми.  Това заяви правният експерт от Института за пазарна икономика и  Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки”  Любомир Авджийски.

Той подчерта, че  е за решаването на тези проблеми е необходима цялостна стратегия,  а не стъпки на парче. В този смисъл това, което предлега като закон Меглена Кунева, е добра стъпка, но отхвърлянето на първо четене на законопроекта показа, че в голяма част у политическата класа няма дори воля да се дебатира за антикорупция. Ние, експертите от Иинициатива „Правосъдие за всеки” не смятаме, че  това е достатъчна стъпка., заяви Авджийски.  България има нужда от сериозни взаимосвързани действия, които са много по-дълбоки от един антикорупционен закон. Не е въпрос да направим поредната структура, която  да прави проверки и анализи и след това отново да ги изпраща  за проверка на главния прокурор. 

Според  правния експерт нашият ВСС  е най-политизираният в ЕС. Аргументите: Ние имаме 11 представители в него изпратени от Парламента и 11 – от магистратските среди. Напоследък всички виждаме, че най-големите проблеми в системата там се генерират от политическата квота на ВСС.  Това са изпратените от партията членове, които или не познават добре съдебната система и нейните проблеми, или вкарват политическо влияние в нея. За сравнение Авджийски даде  пример Румъния, която  има 14 представители на съдиите и прокурорите в своя ВСС и само двама  - от  Парламента. Това е от 2004 г., когато те направиха реформа, а ние 11 години по-късно още се чудим искаме ли да дебатираме или не искаме. В Италия има 16 съдии и прокурори във ВСС и 8 – от политическата квота. Другото важно, което вече се е случило в Румъния, е да не отговаря главният Прокурор за наказателното преследване в страната като цяло. Това е онова децентрализиране на Прокуратурата, от което и ние имаме нужда. Независима, антикопуционна дирекция в самата Прокуратура, но независима от главния  прокурор, както е в Румъния, Испания и в други страни от ЕС, т.е. всички проверки и сигнали, които се правят за конфликт на интереси, се изпращат към независимата антикорупционна Прокуратура.

В нашето законодателство пише: чл. 139 от Закона за съдебната власт „Българската прокуратура  е единна и централизирана и всички прокурори са подчинени на главния прокурор”. Това е взето едно към едно от чл. 125 на руската Конституция и означава, че който и прокурор в страната реши да започне разследване /напр. КТБ/ и след година почтено и честно разследване му се обади главният прокурор с указания или му отнеме делото, проблем няма да има. Това може да се случи във всеки един момент. За сравнение в нормалните прокуратури, каквато е румънската, а там има сериозни резултати, по-горестоящият прокурор не може да изземва делата на по-нисшестоящия, редовият прокурор има оперативна независимост и самостоятелност  и може да си свърши работата. В Румъния бе повдигнато обвинение не на кой да е, а на действащия министър-председател, което нямаше да може да стане, ако главният прокурор на Румъния можеше да влияе на решенията. Това в България сега не може да се случи и затова ние предлагаме промяната в Конституцията на онзи текст, който казва, че главният прокурор има методическо ръководство и контрол над всички прокурори, за да може да се промени  и Законът за съдебната власт, коментира Авджийски. Целта е антикорупционната Прокуратура да бъде в структурата на Прокуратурата, но независима от главния Прокурор. Сега имаме главен прокурор, който отговаря за цялата наказателна политика на страната, но него никой не може да го разследва и контролира. Повече чуйте от интервюто в звуковия файл.


Още от категорията

Затварянето е спирала, в която движението е само надолу

За справедлива компенсация заради затварянето на дейности настояват браншове, засегнати от въвеждането на по - строги мерки срещу коронавируса. Очаква се предложения от здравния министър частичен локдаун да влезе в сила от петък - 27 ноември. Пред Радио Пловдив  Румяна Любенова , управител на туристическа агенция, коментира, че спрямо този..

публикувано на 24.11.20 в 16:13

Студентите от поколението Z са подготвени за виртуално обучение

Четирима студенти вече преподават в ОУ „Княз Александър I“ в Пловдив, като заместват болни или карантинирани учители. „ Много от нашите студенти от IV курс вече работят в базовите училища и детски градини и заместват болни учители “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Галин Цоков от ПУ „Паисий Хилендарски“. „ В университета ние..

публикувано на 24.11.20 в 16:12

Конспиративни теории за Ковид-19 успешно виреят и в България

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел да се намали населението на земята. Данните са от социологическото проучване на „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“. Анкетирани са 1008 души от 02. 11. До 10. 11. 2020 година. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен..

публикувано на 24.11.20 в 16:07

Защита от държавата очакват търговските обекти при локдаун

Здравният министър и НОЩ запознаха Бойко Борисов с актуалната здравна обстановка, извънреден брифинг пък начерта мерките заради нарастващия брой 666,5 болни с Ковид-19 на 100 000 души от населението. "Мерките влизат в сила от 27 ноември, те налагат затваряне на повечето дейности в държавата, заедно ще наложим локдаун", каза здравният министър..

публикувано на 24.11.20 в 10:00

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев , специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма.  Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от..

публикувано на 24.11.20 в 09:06