Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

План за страдащите малцинства обсъжда международна конференция в Париж

Снимка: Ан Алекс
Представители на около 60 държави и международни организации обсъждат в Париж план за страдащите малцинства на международна конференция за жертвите на етническото и религиозно преследване в Близкия изток.

Тази конференция по предложение на Франция трябва да бъде полезна, а не просто да констатира нещастията и ужасите (в Близкия изток) - това пожела френският президент Франсоа Оланд, който откри сутринта международната конференция за преследваните етнически и религиозни малцинства в региона, председателствана от Франция и Йордания. В драматичния контекст на разрастващия се екстремизъм и мигрантската вълна участниците трябва да приемат обща харта за действие в четири направления - хуманитарно, политическо, наказателно и за сигурността. Конференцията се провежда точно след като президентът Оланд обяви, че Франция се ангажира с разузнавателни полети над Сирия.

 Близкият изток трябва да остане в Близкия изток - заяви сутринта пред РТЛ френският външен министър Лоран Фабиюс.
 Много е трудно, но ако всички тези бежанци от малцинствата дойдат в Европа или другаде, това ще означава, че "Ислямска държава" е спечелила играта. Трябва да им дадем възможност за избор. Конференцията, която водим днес с йорданския ми колега, е точно за това - да се борим Близкият изток да остане регион с разнообразно население - заяви той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!