Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Нови 17 хиляди имигранти, които пребивават в мизерни условия на гръцкия остров Лесбос, чакат да им бъде дадена възможност да тръгнат към Македония, Сърбия и оттам -  към Германия, пише скопският вестник ДНЕВНИК.

УТРИНСКИ ВЕСНИК акцентира, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е поискал страните от Западните Балкани, откъдето идват голям брой търсещи убежище, да се поставят в списъка на "сигурните" страни. По думите му,  държавите, които останат без този статут, няма да имат право да се присъединят към Евросюза. Юнкер пояснява, че гражданите на тези страни няма да бъдат лишени от правото на убежище, но техните молби ще се обработват по ускорена процедура и при отвхърляне, хората ще бъдат връщани обратно.

Брюксел иска задължителни квоти за бежанците, според които Румъния трябва да приеме над 6 300 имигранти, пишат вестниците в северната ни съседка.
Представените от Брюксел цифри са много по-големи от тези, които румънският президент Клаус Йоханис обяви преди дни. Букурещ настоява за варианта на доброволните квоти и твърди, че Румъния може да приеме най-много 1785 бежанци, отбелязва РОМЪНИЯ ЛИБЕРА. Изданието цитира ръководителя на мисията на Международната организация по миграция  в страната, според когото Букурещ няма да има нужда да подготвя допълнителни места за настаняване на имигрантите, тъй като те преминават през страната само транзитно.

Пентагонът подозира, че Русия прехвърля военни в Сирия, пишат руските издания.  Кремъл потвърди, че Москва подкрепя Сирия, но не конкретизира евентуалните промени в подкрепата за Дамаск, пише ГАЗЕТА.  Според  източници на КОМЕРСАНТ руската страна доставя там стрелково оръжие, гранатомети, бронетранспортьори, военни камиони "Урал" и друга техника, необходима за водене на локални бойни действия и прехвърляне на личния състав на сирийската армия.

През последните месеци Москва упорито лансира идеята сирийските въоръжени сили да бъдат включени в антитерористичната коалиция, обединяваща страни от региона и западни държави, посочва всекидневникът.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!