Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Бившиятзаместник-директор на ЦРУ Майкъл Морел недвусмислено потвърди, че Вашингтон е оказал натиск върху българските власти да блокират руските полети за Сирия, за които Москва твърди, че превозват хуманитарни помощи. Той посочи, че макар Иран да се е съгласил да пусне руските самолети през своето въздушно пространство, сега американската страна оказва натиск върху Ирак, пише вестник „Труд“.

"Цената не преселението" е заглавието на темата на вестник „Капитал“, посветена на бежанския проблем. Планът за разпределение на 160 хиляди бежанци чрез задължителни квоти е капка в морето на фона на мащаба на преселението. Той може и да донесе моментно облекчение на страни като Гърция и Италия, но не поправя пробойните в сбъркания миграционен модел на Евросъюза, посочва изданието.

Тетрадките с ликове на великите българи са хит тази година и са сред най-търсените на пазара преди първия звънец, е установил вестник „Стандарт“. Родители масово предпочитали да купуват за децата си от тях като антипод на тетрадките с фолкпевици и футболисти.

Помощните училища няма да съществуват повече и се преобразуват в центрове за специална образователна подкрепа. Текстът беше приет в парламента при категорични възражение от групата на БСП, отбелязва вестник „Дума“ и посочва аргумента на левицата, че помощните училища трябва да бъдат модернизирани, а не затваряни.

Възможността частните училища да получават държавна субсидия вероятно ще си остане само на теория, смята вестник „Сега“. Анализът на новата разпоредба, одобрена от депутатите като част от училищния закон, показва, че частните школа на практика ще трябва а си платят, за да получат пари от държавата, аргументира се изданието.

При катастрофи в София от началото на годината няма нито едно загинало дете. За това време са станали 115 произшествия с участието на хлапета, при които са пострадали 120, отбелязва вестник „24 часа“ като цитира статистика на КАТ.

Според вестник „Монитор“ истинска наказателна секира очаква джигитите, които сядат зад волана без книжка. Подготвя се пакет от мерки за пресичане на войната по пътищата, като една от тях е именно рязкото завишаване на наказанията срещу неправоспособни шофьори.

До 20 октомври Управителният съвет на БНБ трябва да избере одиторско дружество, което да проверява и заверява годишните му отчети, пише вестник „Банкер“. По информация на вестника, да извършат тази услуга са се кандидатирали пет дружества.

Животът в манастира привлича все повече българи. За последните две години послушниците са се увеличили двойно, пише изданието „Телеграф“  като цитира духовници.

Лятото със своите 30 градуса се завръща в неделя, цитира вестник „Новинар“ метеоролози. Според тях очакваните топли дни по нищо няма да отстъпят на тези от изминалите месеци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!