Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: До ноември ще стане ясно от кои банки БЕХ ще тегли кредит

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Има заявен интерес от големи банки за кредита, с който Националната електрическа компания (НЕК) ще може да разплати задълженията си. Това заяви в Бургас министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

До ноември ще стане ясно от кои банки Българският енергиен холдинг ще тегли кредит в размер до 650 милиона евра. С тези средства ще бъдат разплатени 900 милиона лена задължения на Националната електрическа компания към двете американски централи. А те ще могат да се разплатят с държавните мини, на които дължат близо 350 милиона, каза още енергийният министър: 

В момента, в който тези средства се влеят в сектора, това ще отпуши системата, ще даде възможност мините да се разплатят със своите доставчици, да покрият свои други задължения, да извършат инвестиционни разходи, които са изключително важни за сектора. И се надявам нещата да добият едно положително развитие. Надявам се до месец – месец и половина да имаме резултат от процедурата, която Българският енергиен холдинг провежда. Да ни бъдат предоставени условия, които са най-изгодни, така че да не се допуска от тук нататък по-голямо финансово натоварване на системата от това, което всъщност тя може да понесе. 

След пълната либерализация на енергийния пазар НЕК не трябва да генерира нов дефицит, коментира още министър Петкова.

В Бургаско тя посети три обекта – две училища в Приморско и Бургас и болницата в Поморие, които са включени в Норвежката програма за повишаване на енергийната ефективност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!