Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария затяга мерките по границите, Сърбия очаква 20 000 мигранти, усложнява се ситуацията в Австрия

| обновено на 14.09.15 в 14:39
Снимка: БТА

Часове, след като Германия възстанови граничния контрол по границата си с Австрия, по магистралите се образуваха километрични колони от автомобили. Движението на влаковете между Австрия и Германия беше възобновено тази сутрин, с изключение на една линия към Мюнхен, която още е затворена заради хора на релсите. Според вътрешния министър на германската провинция Бавария - Йоахим Херман, временният граничен контрол може да остане в сила поне няколко седмици.

Ден след като Германия въведе контрол по границата си с Австрия, Берлин започна да прави избирателни проверки и по германските граници с Белгия и Люксембург. Драстичните мерки са необходими, за да бъде въведен ред в процеса по предоставяне на убежище, обясни говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефан Зайберт. По думите му, Германия не затваря вратите пред бежанците.

Положението с мигрантите  в Австрия след затварянето на границата от страна на Германия продължава да се усложнява.

Само вчера през пункта в Никелсдорф са преминали 15 000 души. Австрия също въвежда по-строг граничен контрол. Това обяви вицеканцлерът Райнхолд Митерленер ден, след като Германия вече направи това. Около 2 200 австрийски военни ще помагат за справяне с притока на хилядите мигранти. Те ще извършват включително и гранични проверки.

Над 5 800 мигранти са влезли в Унгария вчера, съобщиха от унгарската полиция. Това е с близо 1500 души повече от предишния рекорд. Той идва ден преди в страната да бъдат въведени нови по-строги закони, които предвиждат влезлите нелегално на унгарска територия да бъдат арестувани.

Заради мерките на Будапеща, Сърбия очаква нова мигрантска вълна от 20 000 души в предстоящите дни, съобщава местната телевизия РТС.

В Мюнхен пък бежанците, пристигнали с влак в града през уикенда, също са близо 20 хиляди.

Рекорд е отбелязан и при броя мигранти, влезли от Гърция в Македония. Над 8 600 са били те в събота и неделя. Повечето от тях са стигнали до Гърция с опасни, обикновено гумени лодки, от турското крайбрежие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!