Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Елхово приема 6-тонния саркофаг от могилата до с. Бояново

Снимка: БГНЕС

Саркофаг с тегло над 6 тона до дни ще бъде пренесен в Етнографско-археологическия музей в Елхово. Саркофагът, заедно с погребални дарове, е открит в могила до село Бояново от експедицията на проф. Даниела Агре.

Въпреки че надгробната могила между селата Каравелово и Бояново многократно е била обект на иманярски набези, археолозите от експедицията "Странджа - Сакар" са открили уникални находки, разказа директорът на музея в Елхово и член на експедицията Христо Христов.

Независимо че гробницата беше разбита, оказа се, че има останки от оригиналния ѝ вид. Стенопис, измазан отвътре с флорална, т.е. с растителна украса, с четири цвята, доста от фрагментите са запазени. За нас изненадата беше, че в периферията на могилата открихме запазен неограбен, зидан тухлен гроб с погребални дарове - един много красив балсамарий - това е меден съд за съхраняване на благовонни масла, заедно с една стригила.

По предварителни данни, гробът е от края на II - началото на III век от нашата ера и принадлежи на римски аристократ от източните провинции.

До края на септември се очаква всички намерени през това лято археологически находки да бъдат експонирани в елховския музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!