Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешните министри на ЕС се събират на извънредна среща за мигрантската криза

Квотите, предложени от Европейската комисия за разселване на 120 хиляди мигранти, ще бъдат сериозно променени. Това съобщи пред Европейския парламент министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн от името на председателството на Съвета на Европейския съюз.

Вътрешните министри на страните-членки на ЕС ще се съберат на извънредна среща на 22-ри септември, за да обсъдят мигрантската криза, предаде Ройтерс. По-рано лидерите на Германия и Австрия поискаха свикване на спешна среща на върха на ЕС за решаване на кризата с бежанците.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна е ротационен председател на Общността, разкритикува призива на Берлин и Виена.

Ние не сме в Африканския съюз, заяви Аселборн и добави, че европейските правила трябва да се спазват и да се позволи първо на вътрешните министри да си свършат работата. На заседанието си в понеделник министрите не постигнаха съгласие за подхода за справянето с мигрантската криза.

Междувременно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц съобщи, че ще предложи въпросът за разселването на мигрантите да бъде включен като извънредна точка в програмата на днешната еднодневна сесия на евродепутатите в Брюксел. Предложението на Европейската комисия за разселването на 120 хиляди мигранти се предвижда да залегне в дневния ред заради своя неотложен характер. Гласуването на Европарламента по този въпрос е насрочено за утре.

От своя страна Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, обяви, че ще поиска обяснения от унгарския премиер Виктор Орбан за законите, приети от неговата страна, за да се справи с миграционния поток. Унгария прие нови мерки за сдържане на потока от мигранти, затваряйки цялата си граница със Сърбия. Будапеща има намерение да издигне и друга стена по границата с Румъния. Тези намерения бяха подложени на остри критики от румънския премиер Виктор Понта, който заяви, че "в сърцето на Европа има политически ръководители, които не са по-добри от тези в Сирия, Либия или в други страни, от които бягат бежанците".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!