Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1,8 милиона лева помощ получи община Мизия за възстановяване след наводнението през 2014-а

Мизия, 04 август 2014 г.
Снимка: Светослав Цветанов

Община Мизия подписа договор за безвъзмездно подпомагане от фонд "Солидарност" за възстановяване след наводнението от миналото лято. Средствата са в размер на 1,8 млн. лева и са за почистване на коритото на река Скът, която причини бедствието.

Вследствие на интензивните валежи миналото лято и последвалото наводнение в Мизия коритото на реката е затлачено от огромно количество наноси. С парите, които получи община Мизия, ще бъде възстановена проводимостта на река Скът и ще бъде почистено коритото й в рамките на града и село Крушовица, също засегнато от бедствието миналото лято.

Виолин Крушовенски, кмет на Мизия, поясни:

За да не се повтори бедствието и да се реши въпросът един път завинаги с водата, ресурсът, който се осигурява, е напълно допустим като мярка. Ще се почисти коритото на реката от наноси, което е в следствие на опустошителното наводнение.

Кметът обясни още, че в петък ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на дейностите по проекта.

Още три общини във Врачанска област - Мездра, Бяла Слатина и Враца, получиха безвъзмездна помощ от фонд "Солидарност" в размер на 1,7 млн. лева. В Бяла Слатина ще се възстановяват разрушени улици и водопроводи, във Враца ще се ремонтират два язовира, а в Мездра две подпорни стени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!