Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От неизпълнени проекти по старата ОП "Конкурентоспособност" можем за изгубим 26 млн. лв.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

29 са рисковите проекти по старата оперативна програма "Конкурентоспособност" на обща стойност 26 милиона лева, отчете министърът на икономиката Божидар Лукарски. "София Техпарк" и междусистемната газова връзка България - Сърбия са едни от основните проекти, които все още се изпълняват по старата оперативна програма. Проектът "София техпарк" се изпълнява успешно, а за газовата връзка със Сърбия ще бъде финансирано предпроектното проучване. Същинското строителство за 92 млн. лева е прехвърлено към новата програма, коментира Стефан Попов от икономическото министерство.

Единственото, което следим в момента е дали ще могат да се изпълнят успешно доставките в срок. Всичките имат сключени договори с подизпълнители, няма такива, които не са сключени, за да можем да ги изпълним в срок, за да не могат да загубят средства по тази програма. Те са основно в секторите "Технологична модернизация за малки и средни предприятия" и също така в схемата, която е свързана с иновациите. 

Три пъти повече проекти са подадени за малките и средните предприятия от Северозападния регион по новата Оперативна програма "Конкурентноспособност и иновации" в сравнение със старата, съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Около три пъти е повече интересът по отношение на проектите от Северозападния регион. Това се дължи на нашия фокус по отношение засилването на икономическата стабилност на Северозападния регион. Тези допълнителни пет точки, които Европейската комисия в крайна сметка ни позволи да дадем, като бонус за проектните предложения от Северозападния регион като по-беден регион.  По-сериозният процент са финансиране от страна на европейските фондове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!