Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Хърватия: Страната няма капацитет да приема повече бежанци

| обновено на 18.09.15 в 17:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хърватските власти затвориха границата си със Сърбия заради увеличения бежански поток. Премиерът Зоран Миланович заяви, страната не може да бъде приемен център за мигрантите, т.нар. hot spot, и започна транспортирането им към унгарската граница.

По официални данни в Хърватия през последните два дни са влезли 14 хиляди бежанци от Сирия и северна Африка. Хърватия не може да контролира бежанския наплив, заяви хърватският премиер. На извънредна пресконференция той обяви, че страната няма капацитет да приема бежанци:

Повече не можем. До момента сме приели над 13 000. Много малка част от тях са напуснали страната. Сухопътната граница със Сърбия е единственият свободен вход към ЕС. Унгария затвори границата с ограда, но това не е решение, каза Миланович.   
 
Междувременно вътрешното министерство съобщи, че първите 20 автобуса с мигранти са пристигнали на границата с Унгария, която обаче започна там строителството на ограда.

Словения спря тази сутрин железопътния си трафик с Хърватия. Страната очаква пристигането на мигранти от хърватска територия. Подготвят се палатки и убежища. Любляна обвини Загреб, че нарушава правилата на Европейския съюз и Шенгенската зона за свободно пътуване, след като премиерът на Хърватия заяви, че властите вече няма да имат възможност да регистрират или настаняват мигрантите, прииждащи към страната. Полицията подготвя допълнителни части заради очаквания наплив на мигранти от Хърватия.

Финландският премиер Юха Сипила заяви, че притокът на лица, търсещи убежище през съседна Швеция, расте. Над 11 хиляди души, предимно от Ирак, са поискали убежище от Финландия от началото на тази година. Над 500 мигранти са пресекли границата вчера, а правителството очаква днес нови 1000 души. 

Норвегия е готова да наложи граничен контрол, ако броят на хората, търсещи убежище в страната, се увеличи значително. Министерството на правосъдието и обществената сигурност заяви, че се преценяват различни мерки.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан каза пред македонския парламент, че балканските нации не са паркинг за мигранти и обеща напълно да защитава интересите им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Унгария започна да строи стена и по границата си с Хърватия

Унгария започна да строи стена и по границата си с Хърватия, след като потокът от бежанци се пренасочи в тази посока. Унгария все още е под въздействие на шока от полицейската акция вчера следобед на граничния пункт Хоргош-Рьоске. Според някои..

публикувано на 18.09.15 в 12:40

Хаос на Балканите заради бежанския натиск

Хърватия затвори напълно седем от общо осемте контролно-пропускателни пункта по границата със Сърбия. Най-големият ГКПП, на главната магистрала между Хърватия и Сърбия, все още е отворен. Мярката е временна и е с цел ограничаване на притока на..

обновено на 18.09.15 в 11:35