Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Алчев: Гражданите не могат да бъдат сигурни за своето здраве при консумация на месо и млечни продукти

В Старозагорска област практикуващите ветеринарни лекари не изпълняват държавната профилактичната програма, подписана от министър Десислава Танева.

Д-р Трайко Алчев
- председател на регионалната колегия на Българския ветеринарен съюз коментира, че щом министърът не може да се справи със ситуацията, е необходимо да се намеси премиерът.

Д-р Алчев предупреди от ефира на "Хоризонт" няколко пъти от началото на годината, че разписаните мерки в имунопрофилактичната програма не се изпълняват. Въпреки че е сключил договор с Агенцията по храните още в началото на март тази година до момента не е изпълнявал никакви мероприятия по държавната имунопрофилактична програма:

Не съм получил нито консумативи, нито уведомление в коя лаборатория ще бъдат изследвани пробите, които ще взема от животните по договора, който съм сключил, твърди председателят на регионалната колегия на Българския ветеринарен съюз.

За антракс животните трябваше да бъдат ваксинирани най-късно до април, а през есента и младите, които през пролетта не са били достигнали необходимата възраст за имунопрофилактика, твърди д-р Алчев. В Старозагорска област има поне три стари огнища на антракс, където е необходимо да се постави ваксина на животните. Не по-малка е опасността от разпространение на болестта бруцелоза, данни за която има изнесени в епидемиологично проучване за възникване и разпространение на бруцелозата в Кюстендилска област, направено от Агенцията по храните. Според д-р Алчев гражданите не могат да бъдат сигурни за своето здраве при консумация на месо и млечни продукти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!