Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни лидерски послания преди неформалната среща на върха в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С разнопосочни послания лидерите на ЕС започнаха неформалната си среща на върха в Брюксел за кризата с бежанците.

Лидерите от двете големи паневропейски политически семейства – дясната ЕНП и лявата ПЕС – излязоха със сходни позиции още преди официалната вечеря: повече пари за хуманитарните мисии в регионите около Сирия за задържане на бежанците там, помощи за развитие в Африка, съвместни екипи по външните граници за регистрация на идващите мигранти и центрове за тяхното настаняване.

Също така – геополитика и външнополитически действия; изкореняване на бежанския проблем чрез мирни конференции за конфликтите в Сирия и Либия и борба с терористите от ИДИЛ. На междуправителствено ниво обаче взаимните обвинения между източни и западни, богати и бедни, периферни и централни държави останаха.

На влизане в Европейския съвет френският президент Франсоа Оланд предупреди:

Европа е съвкупност от ценности и принципи. Който не ги споделя, трябва да се запита дали мястото му е в ЕС.

Далия Грибаускайте, президент на Литва, заяви:

Не мисля, че солидарността може и трябва да се налага със сила. Тук не става дума за липса на европейско единство, а за липса на европейска мъдрост.

Критикуваният заради затягането на границите унгарски премиер Виктор Орбан посочи:

Не е въпрос на желание, а на задължения. Ако министър-председателите ми кажат, че няма нужда да пазя външната граница и че с Шенген е свършено, ще търся друго политическо решение. Но засега съм длъжен да спазвам Шенгенските изисквания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!