Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безработицата в Ловешка област продължава да намалява, остава висок процентът на трайно безработните

Безработицата в Ловешка област продължава да намалява. През август тя е била 14,8 на сто, при 9,3 процента средна за страната. Остава висок процентът на трайно безработните в региона – почти 52 на сто.

През август регистрираните безработни  в Ловешка област са били с близо 800 по-малко в сравнение с края на миналата година, съобщи Снежана Вълкова от Регионалната служба по заетостта в Ловеч.  Тя допълни, че в сравнение с август 2014 година, нивото на безработицата в региона е с 1,5 процента по-ниско:

Увеличава се търсенето на работна сила на първичния пазар и това предполага, че е подобрена икономическата обстановка в активния летен сезон.

В областта най-ниска продължава да е безработицата в община Троян – 6,1 на сто и в община Ловеч – 8,6 процента, а най-висока в общините Угърчин – 50,1 на сто и Ябланица – 42,5 процента.

На работа през август в Ловешка област са постъпили 408 лица, а обявените свободни работни места са били 446.

Най-много са били в преработващата промишленост, търговията, административна и спомагателна дейности, образованието и операциите с недвижими имоти, каза още Снежана Вълкова и допълни, че за едно работно място са се конкурирали 10 човека.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!