Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна да нанася удари срещу "Ислямска държава" в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия започна да нанася удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, след като парламентът на страната разреши изпращането на военно-въздушни части в арабската страна. Руското министерство на отбраната потвърди, че военно въздушните му сили са нанесли първите си удари в Сирия. Те са били насочени срещу оръжейни депа, комуникационни центрове и цистерни с горива.

Президентът Владимир Путин заяви, че единственият начин за борба с терористите в Сирия е да се действа превантивно.
 
Общо известно е, че в терористични групировки като "Ислямска държава", и искам да подчертая, че те нямат нищо общо с истинския ислям, се намират хиляди бойци от европейски държави, от Русия и бившите съветски републики. Не е нужно да си специалист, за да разбереш, че ако постигнат успех в Сирия, те ще се върнат в родните си страни, включително в Русия.

Путин подчерта, че военната операция в Сирия ще е само от въздуха и ще е ограничена във времето.

Окончателно и дългосрочно урегулиране на конфликта в Сирия е възможно само с политически реформи и диалог между всички сили в страната. Зная, че президентът Асад разбира това и е готов да участва в този процес.

Според руския президент е възможно обединяване на международните усилия в борбата с "Ислямска държава".

От американския държавен департамент подчертаха, че руската операция няма да промени американската стратегия за борба с джихадистите в района. Американският държавен секретар Джон Кери е заявил пред руския външен министър Сергей Лавров, че въздушните удари на Москва в Сирия противоречат на обявеното желание на Русия да не се конфронтира. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че руската подкрепа за режима на Башар Асад не е конструктивна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!